Support

Lorem ipsum dolor sit amet:

24h / 365days

We offer support for our customers

Mon - Fri 8:00am - 5:00pm (GMT +1)

Get in touch

Cybersteel Inc.
376-293 City Road, Suite 600
San Francisco, CA 94102

Have any questions?
+44 1234 567 890

Drop us a line
info@yourdomain.com

About us

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.

Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Donec quam felis, ultricies nec.


lončar

SAŠA ŽUMAN

Izdelovanje lončevine me spremlja že od malih nog. Vedel sem, da bom nadaljeval družinsko tradicijo in v svojem delu res uživam.

Pri delu skušam čim bolj ohranjati tradicionalne oblike izdelkov, seveda pa z veseljem naredim tudi izdelke po naročilu in željah strank. Veliko mi pomeni priznanje Štorklja, ki mi ga je kot najvišje turistično priznanje podelila Pomurska turistična zveza. Moj namen ni zgolj prodaja lončenih izdelkov. Ljudem želim predvsem približati njihovo uporabnost v vsakdanjem življenju, še najbolj pri pripravi hrane. Pri tem mi zelo pomaga tudi soproga Nina in sem zelo vesel, da je postala družinska ambasadorka promocije priprave hrane v lončeni posodi. Skupaj tako nadaljujeva družinsko tradicijo, kar mi je v veliko zadovoljstvo in mi daje motivacijo za delo.

Izvajalka tečajev peke prleške gibanice

NINA ŽUMAN

S pripravo različnih jedi v lončenih posodah sem se seznanila šele, ko sem se poročila v Prlekijo. Sama namreč prihajam iz Zasavja, kjer uporaba lončevine v vsakdanjem življenju ni toliko prisotna.

Priprave jedi sem se naučila postopoma s poskušanjem receptur, zapisanih v knjigah. Po opravljeni nacionalni poklicni kvalifikaciji za izdelovalko kruha, potic, peciva in testenin na tradicionalen način sem svoje znanje pričela predajati na tečajih peke. V tem zelo uživam in tudi prenašanje znanja mi ni tuje, saj sem po izobrazbi učiteljica. Moje tečajnice delavnice zapuščajo z odlično pripravljeno prleško gibanico, ki jo doma samo še spečejo in postrežejo svojim domačim. 

Kvaliteto gibanic dokazujejo priznanja in certifikati različnih inštitucij. 

Moja želja je predvsem širiti znanje o uporabi lončene posode ter jo približati ljudem, da bi obudili tradicijo njene uporabe pri pripravi hrane v vsakdanjem življenju. Zato z veseljem podpiram Saša v njegovi zgodbi.

PRI NAS JE DOMA TRADICIJA

Žumanovi izdelujemo lončevino že od leta 1874 in smo ena redkih lončarskih družin s tako dolgo in bogato zgodovino. 

Z lončarsko obrtjo se ukvarja že peta generacija, še posebej smo ponosni na to, da smo v celoti ohranili tradicionalni način izdelave.

Naša lončevina je izdelana iz gline, ki jo kopljemo v glinokopu v osrčju Prlekije. Lončevino izdelamo ročno na lončarskem vretenu in jo okrasimo z značilno prleško valovnico v beli, rjavi, zeleni ali modri barvi v različnih zaporedjih. Izdelke nato žgemo v tradicionalni peči na drva, kar jim daje poseben pečat. 

Jedi v lončenih posodah so pripravljali že naši davni predniki. Danes se njihova uporaba spet vse bolj uveljavlja v sodobni pripravi hrane. V lončevini pripravljena hrana ohranja temperaturo, sočnost in svežino ter s tem bogati kakovost okusa.

NAVODILA ZA PRIPRAVO, UPORABO, ČIŠČENJE IN SHRANJEVANJE LONČENE POSODE

Notranjost lončenih posod, namenjenih gospodinjski uporabi, je potrebno pred prvo uporabo popariti z vrelim polnomastnim mlekom. Lončene posode lahko postavimo v hladno ali že ogreto električno pečico. Pri uporabi lončene posode v krušnih pečeh je potrebno več previdnosti, saj morate posodo postopno ogreti na temperaturo krušne peči in paziti, da ne pride v stik z ognjem. Lončene posode niso primerne za kuhanje na odprtem ognju, na električnih ploščah ali v odprtih kaminih. Vroče posode, ki ste jo vzeli iz pečice ali peči, ne polagajte na mrzle ali mokre površine. Lončeno posodo po uporabi očistite tako, da v ohlajeno posodo nalijete malo vode in pustite, da se ostanki hrane zmehčajo in odstopijo. Za končno čiščenje uporabite vročo vodo, ki ji lahko dodate blag detergent. Pomivanja lončene posode v pomivalnem stroju ne priporočamo. Očiščeno posodo pred shranjevanjem dobro posušite. Priporočamo shranjevanje v suhih in zračnih prostorih.

LONČARSTVO ŽUMAN
Ormoška cesta 27, 9240 Ljutomer
M: +386 41 515 979, E: loncarstvo.zuman@siol.net

You are using an outdated browser. The website may not be displayed correctly. Close